Test MRT 170 – Mediator Release Test – to innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji krwinek białych na poszczególne pokarmy. To, co jesz, jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy zawsze „interesuje” się Twoją dietą. Jeśli nie pojawiają się dolegliwości, to oznacza to, że reakcja organizmu jest nieagresywna – mówimy wtedy o tolerancji pokarmowej. Natomiast gdy pojawiają się problemy zdrowotne, to mamy do czynienia z nadmierną reakcją obronną – zapalną ze strony naszego układu odpornościowego. W takich sytuacjach, tolerancyjne zainteresowanie pokarmem zmienia się w agresywną obronę i komórki układu odpornościowego uwalniają mediatory stanu zapalnego, nasila się przewlekły stan zapalny, pojawiają się ataki bólowe, których podłoże jest trudne do zdiagnozowania. Rozwiązaniem jest wykonanie testu MRT. Badanie wykonywane jest metodą cytometrii przepływowej połączonej z udoskonaloną metodą Coultera. Wysoką skuteczność testu MRT, przy diagnozowaniu nadwrażliwości pokarmowych, potwierdziły wyniki próby prowokacji jamy ustnej, testów skórnych i diety eliminacyjnej. Istotny wpływ na różne przewlekłe dolegliwości (np. astma oskrzelowa, zespół jelita nadwrażliwego, refluks, migreny i inne bóle głowy, wahania masy ciała, fibromialgia, chroniczne zmęczenie, wykwity skórne, atopowe zapalenie skóry, autyzm, ADHD) mają opóźnione reakcje nadwrażliwości (DTH – Delayed Type Hypersensitivity) na składniki diety, czyli nadwrażliwość pokarmowa. Modelowa reakcja alergiczna zachodzi z wyłącznym udziałem immunoglobulin typu E, które należą do przeciwciał układu odpornościowego, oraz z uwolnieniem z uszkodzonych komórek histaminy lub substancji histaminopodobnych. Odkryto, że mechanizmy zależne od tych immunoglobulin (IgE) nie wyjaśniają wielu reakcji na to, czym się odżywiamy. O nadwrażliwości pokarmowej mówimy wtedy, kiedy to, co jesz nadmiernie pobudza do obrony komórki układu odpornościowego i uwalniają się mediatory stanu zapalnego oraz nasila się przewlekły stan zapalny. Dochodzi do stanów zapalnych jelit, innych narządów oraz różnych tkanek. Dzieje się tak, gdy jesteś nadwrażliwy na jakiś składnik spożywanego produktu. Jeśli zjesz go niewiele, to objawy mogą w ogóle nie wystąpić, gdyż ich nasilenie jest zależne od dawki. Twój organizm najczęściej nadmiernie reaguje na więcej niż jeden składnik żywności, a objawy zazwyczaj pojawiają się kilka godzin lub nawet dni po spożyciu i bywają niespójne. Dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kluczowa jest przede wszystkim indywidualnie dopasowana, dobra dieta.
Test MRT 170
pozwala na oznaczenie nadreaktywności na 170 różnych alergenów pokarmowych
Wskazania:
Choroby gastroenterologiczne:
- zespół jelita drażliwego
- choroba Crohna
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit
- migrena
- ADD/ADHD
- zaburzenia ze spektrum autyzmu
- padaczka
- depresja
- bezsenność
- syndrom niespokojnych nóg
choroby neurologiczne
- choroba refluksowa przełyku
- zespół wymiotów cyklicznych
- zespół metaboliczny
choroby narządu ruchu
- fibromialgia
- zapalenie stawów
- syndrom chronicznego zmęczenia
choroby urologiczne:
- śródmiąższowe zapalenie pęcherza moczowego
choroby metaboliczne:
- otyłość
choroby ginekologiczne:
- zespół policystycznych jajników
choroby dermatologiczne:
- pokrzywka przewlekła
- atopowe zapalenie skóry
- łuszczyca